Rozemarijnaardappelrolletjes – Leels Cooks


Deze hebben wat tijd nodig om te maken, omdat ze van de ene op de andere dag moeten rijzen, maar ze zijn vrij eenvoudig. Ik maak deze voor elk speciaal kerstdiner, ze zijn het lekkerst ingesmeerd met boter en gedoopt in welke saus of jus dan ook die je nodig hebt om op te dweilen.

Dit kan een enigszins uitdagend recept zijn, omdat het nogal gemakkelijk is om per ongeluk TE veel vloeistof toe te voegen. Als de aardappelen niet genoeg worden gezeefd of te veel water toevoegen, wees dan voorzichtig en wees niet bang om aan te passen door extra bloem toe te voegen. Deze zijn bedoeld om vochtig te zijn en zullen enigszins plakkerig zijn tijdens het maken van het deeg. Ze zullen strakker worden na het eerste bewijs, dus raak niet te veel in paniek.

Wat je nodig hebt:

  • 1 roodbruine aardappel, geschild en in blokjes (ongeveer 1 1/2 kop)
  • 1/2 kopje kookwater voor aardappelen
  • 4 eetlepels ongezouten boter, gesmolten (2 voor het deeg en 2 voor het bestrijken van de bovenkant)
  • 1/2 kopje volle melk
  • 2 theelepels koosjer zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 (1/4-ounce) pakket instant of actieve droge gist
  • 3 kopjes bloem voor alle doeleinden
  • 2 eetlepels verse rozemarijn, fijngehakt
  1. Begin met het koken van je aardappel en bewaar 1/2 kopje kookwater. Zeef de aardappel goed en laat het water iets afkoelen.
  2. Voeg in een grote kom aardappelpuree 2 eetlepels gesmolten boter, volle melk, koosjer zout en suiker toe. Meng, dit zal een beetje klonteren. Voeg gist toe aan het 1/2 kopje kookwater en laat ongeveer 5 minuten schuimig staan.
  3. Voeg in een keukenmixer of een andere grote kom bloem, aardappelmengsel, gistmengsel en rozemarijn toe. Mix tot er een zacht deeg ontstaat. Het mengsel zal een beetje plakkerig zijn, maar als het te nat lijkt (aardappelen niet genoeg gezeefd enz.), voeg dan geleidelijk meer bloem toe totdat de consistentie is verkregen.
    Kneed met een deeghaak (of je handen!) ongeveer 10 minuten tot het deeg glad en elastisch is, af en toe bestuiven met bloem om plakken te voorkomen.
  4. Doe in een met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie of een theedoek, zet een nacht in de koelkast, bij voorkeur 8 – 12 uur.

De volgende dag!

  1. Pons naar beneden en begin met verdelen, je kunt dit opmerken door elke helft te halveren en in 12 gelijke stukken te snijden, of je kunt een keukenweegschaal gebruiken om het op die manier te verdelen. Rol elk stuk deeg voorzichtig tot een bal en leg het in een beboterde 13 × 9 bakvorm. U wilt 24 rollen verdeeld over 6 rijen van 4.IMG_0612
  2. Bedek de pan met plasticfolie of een theedoek en zorg ervoor dat deze de broodjes niet raakt. Laat 1- 1 1/2 uur rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 375.
  4. Smelt de resterende 2 eetlepels boter en bestrijk de broodjes voorzichtig. Plaats in de oven en bak gedurende 25-30 minuten of tot de broodjes gaar en goudbruin bovenop zijn.
  5. Laat iets afkoelen en serveer met boter!

Genieten!

IMG_0636

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Cateringnederweert
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart